Zo word je sucesvol
Jij en jezelf
Jij en jezelf
1 min

Zo word je succesvol!

1 min

Succes Herdefiniëren: Een Nieuwe Kijk op Wat Echt Telt

"Succes" is een term die vaak voorpaginanieuws haalt, glinsterend op boekomslagen in boekhandels, belovend hoe eenvoudig het is om te bereiken. Maar wat betekent succes werkelijk? De gangbare opvattingen suggereren dat succes gelijkstaat aan aanzien en financiële welvaart. Deze definitie leidt ons echter vaak naar een pad van onvervulde verwachtingen, burn-outs en depressies, zoals hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys opmerkt.

De Misvatting van Succes

We leven in een maatschappij waarin we zijn geïndoctrineerd met het idee dat succes en geluk hand in hand gaan met zichtbare prestaties en materiële rijkdom. Maar deze oppervlakkige benadering negeert de essentie van wat succes werkelijk kan inhouden.

Succes Volgens de 'Dikke Van Dale'

Interessant genoeg biedt de 'Dikke Van Dale' ons een verfrissend perspectief op succes: het wordt gedefinieerd als de goede afloop, uitkomst of uitslag van een onderneming, wat duidt op de voltooiing van een proces. Deze definitie benadrukt de reis en de voltooiing van een doel, in plaats van het doel zelf.

Het Vinden van Betekenis in Dagelijkse Bijdragen

Als we succes beschouwen als de impact en bijdrage die we leveren aan de wereld om ons heen, dan wordt het landschap van succesvolle mensen ineens veel breder en inclusiever. Van de bakker die zorgt voor ons dagelijks brood, tot de zorgmedewerker die essentiële materialen levert in het ziekenhuis, tot de serveerster die een verfrissend drankje serveert op een zonnig terras. Elk van deze individuen vervult een betekenisvolle rol die bijdraagt aan het welzijn van anderen.

Loslaten van Oude Succesmodellen

Het is tijd om oude, beperkende modellen van succes los te laten en onze definitie te verbreden naar één die erkenning geeft aan de diverse en rijke manieren waarop we waarde toevoegen aan de wereld. Dit perspectief erkent de intrinsieke waarde van ieders bijdrage en de impact die we kunnen hebben, ongeacht de schaal.

Een Uitnodiging tot Reflectie

Dit nieuwe begrip van succes nodigt ons uit om dagelijks stil te staan bij onze eigen bijdragen. Door te reflecteren op wat we hebben geleverd, kunnen we onszelf en anderen erkennen als succesvol, ongeacht de grootte van onze acties.

Ben je bereid om jouw definitie van succes te heroverwegen? 

Hoe kun je vandaag een positieve bijdrage leveren, groot of klein, en jezelf zien als een succesvol individu?

Groet,

Gerrit

Categorieën