Alles op Jezelf Betrekken
Jij en aannames
Jij en aannames
3 min

Alles op Jezelf Betrekken: Hoe Loslaten Je Innerlijke Rust Terugbrengt

3 min

Alles op Jezelf Betrekken: Hoe Loslaten Je Innerlijke Rust Terugbrengt

Betrek je vaak alles op jezelf? Denk je dat je buurvrouw, die zonder een praatje direct naar binnen loopt, boos op je is omdat je iets fout hebt gedaan? Het kan vermoeiend zijn om constant bezig te zijn met wat anderen van je denken. Door te leren loslaten, kun je innerlijke rust vinden en stoppen met jezelf te overladen met zorgen. In deze blog ontdek je waar dit gedrag vandaan komt en hoe je het kunt veranderen.

Is het Werkelijk Jouw Schuld?

Wanneer het gaat om kritiek, kunnen mensen vaak bot en ongenuanceerd zijn. Ze denken niet na over wat ze de ander aandoen. Toch moet je leren om het los te laten en het niet te persoonlijk te nemen. Soms betrek je iets op jezelf terwijl er niets concreets is gebeurd of gezegd. Het kan iets kleins zijn, zoals een collega die je e-mail niet beantwoordt en je denkt meteen dat hij boos op je is.

Waarom Betrek je Alles op Jezelf?

Het kan soms fijner zijn om niet alles zo op jezelf te betrekken. Maar voor we ingaan op wat we eraan kunnen doen; wat is de oorzaak? Er zijn verschillende oorzaken:

 • Focussen op Negatieve Zaken

Je kunt kritiek of reacties van anderen onder een vergrootglas leggen, terwijl je positieve reacties of complimenten afzwakt. Dit is een menselijke eigenschap, maar het is belangrijk om dit te leren relativeren. Niet alles ligt aan jou.

 • Voor Iedereen Klaarstaan

Je wilt er voor iedereen zijn en iedereen tevreden houden. Als iemand boos, verdrietig of teleurgesteld is, betrek je het op jezelf omdat je denkt dat je hebt gefaald. Dit komt voort uit de angst om niet goed genoeg voor anderen te zijn.

 • Gebrek aan Positief Zelfbeeld

Negatieve gedachten over jezelf maken je extra kwetsbaar. Je zoekt bevestiging voor je negatieve zelfbeeld, zoals bijvoorbeeld denken "Zie je wel, die collega is ook al boos op me, ik kan het ook nooit goed doen!"

 • (Hoog)gevoeligheid

Misschien ben je (hoog)gevoelig en voel je alles bij anderen aan. Als iemand zich anders gedraagt dan normaal, zoals de buurvrouw die geen praatje maakt, neem je dat persoonlijk en lijd je daaronder.

Waarom Geeft 'Alles op Jezelf Betrekken' Stress?

Wanneer je continu dingen op jezelf betrekt, ben je de hele dag bezig met zaken buiten jouw controle. Zelfs als je niet zeker weet of de buurvrouw je negeert, ervaar je stress door de situatie. Deze voortdurende mentale activiteit heeft een weerslag op je lichaam, zoals een brok in je keel, druk op je borst of verlies van eetlust.

Zonde van je Energie

Dit gedrag kost enorm veel energie. Soms ben je dagenlang bezig met iets dat waarschijnlijk niet eens jouw schuld is. Het is fijn om niet alles zo persoonlijk te nemen, want dit maakt je ook voor je omgeving een fijner mens. Hoe doe je dit? Het komt allemaal neer op verantwoordelijkheid nemen voor je eigen emoties, verwachtingen en gedachten.

Situaties Minder Persoonlijk Nemen

Je weet vaak diep van binnen dat iets waarschijnlijk niet jouw schuld of verantwoordelijkheid is. Toch is het lastig om je gedachten hierover te stoppen. Hier zijn enkele tips om alles minder persoonlijk te nemen:

 • Zie Kritiek als een Leermoment: Kritiek kan een kans zijn om te leren. Denk goed na over de feedback en kijk of er iets in zit. Ben je het er niet mee eens? Laat het dan los en betrek het niet op jezelf.
 • Vraag om Duidelijkheid: Begrijp je de kritiek niet of kun je er niets mee? Vraag om verduidelijking. Door verder door te vragen, kun je beter begrijpen wat de ander bedoelt.
 • Onthoud je Zelfwaarde: Als je alles persoonlijk opvat, laat je je leiden door anderen en niet door jezelf. Je hebt geen controle over wat anderen zeggen, maar wel over hoeveel waarde je eraan hecht.
 • Oordeel Niet: Iedereen is anders en reageert anders. Besef dat de persoon van wie jij iets persoonlijk opneemt anders is dan jij en misschien niet zo zou reageren als jij doet.

De Kracht van Loslaten

Het loslaten van de neiging om alles op jezelf te betrekken, kan je veel rust en energie geven. Door te beseffen dat niet alles jouw verantwoordelijkheid is, kun je stoppen met piekeren en meer in het moment leven. Hier zijn enkele manieren om los te laten:

 • Laat Perfectionisme Los: Niet alles hoeft perfect te zijn. Fouten maken is menselijk en een kans om te leren.
 • Laat Controle Los: Probeer niet alles te beheersen. Accepteer dat sommige dingen buiten jouw macht liggen.
 • Laat Oude Patronen Los: Verander de manier waarop je reageert op situaties door bewust nieuwe, gezondere reacties te kiezen.

Gratis kennismaking Loslaten

Conclusie

Alles op jezelf betrekken kan veel stress en onrust veroorzaken. Door te leren loslaten en situaties minder persoonlijk te nemen, kun je innerlijke rust vinden en energie besparen. Onthoud dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen emoties en gedachten en niet voor die van anderen. Laat de angst los, vertrouw op jezelf en ontdek hoe bevrijdend het kan zijn om niet alles op jezelf te betrekken.

Groet,

Gerrit

Lees meer over Jij en Aannames

Categorieën