Intrinsieke en Extrinsieke Motivatie
Jij en jezelf
Jij en jezelf
2 min

Intrinsieke en Extrinsieke Motivatie: De Twee Drijfveren van Ons Handelen

2 min

Intrinsieke en Extrinsieke Motivatie: De Twee Drijfveren van Ons Handelen

Motivatie is de motor achter ons gedrag en beslissingen. Het kan grofweg worden onderverdeeld in twee categorieën: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Beiden spelen een unieke rol in hoe we handelen en reageren in verschillende situaties. In dit blog verkennen we de kenmerken van beide motivatievormen en hoe ze ons kunnen helpen of soms hinderen in ons persoonlijk leven.

Wat is Intrinsieke Motivatie?

Intrinsieke motivatie komt van binnenuit: het is de drive om iets te doen omdat het op zichzelf bevredigend of plezierig is. Deze vorm van motivatie is niet afhankelijk van externe beloningen of druk. Voorbeelden hiervan zijn het beoefenen van een hobby omdat je het leuk vindt, of studeren omdat je oprecht geïnteresseerd bent in het onderwerp. Mensen die sterk intrinsiek gemotiveerd zijn, vinden vaak een diepe voldoening in hun activiteiten, wat kan leiden tot grotere creativiteit en doorzettingsvermogen.

Kenmerken van Intrinsieke Motivatie

  • Zelfsturing: Handelingen worden uit vrije wil en interesse ondernomen.
  • Voldoening: Er is een persoonlijk gevoel van voldoening tijdens en na de activiteit.
  • Langdurige betrokkenheid: Vaak gaat het om activiteiten waarbij men lange tijd betrokken blijft zonder externe druk.

Wat is Extrinsieke Motivatie?

Extrinsieke motivatie is gebaseerd op externe beloningen of het vermijden van negatieve uitkomsten. Dit kan variëren van financiële beloningen, zoals geld en cadeaus tot sociale factoren, zoals lof van anderen of het vermijden van kritiek. Hoewel extrinsieke motivatie effectief kan zijn in het initiëren van actie, kan het soms leiden tot een afname van de intrinsieke motivatie, vooral als deze te dominant wordt.

Ontdek hoe Loslaten jou een plezieriger leven kan geven

Kenmerken van Extrinsieke Motivatie

  • Beloningsafhankelijk: Acties worden vaak ondernomen met het oog op een beloning of om straf te vermijden.
  • Korte termijn betrokkenheid: Mensen kunnen stoppen met een activiteit zodra de externe prikkel wegvalt.
  • Minder persoonlijke voldoening: De activiteit zelf biedt mogelijk minder persoonlijke voldoening.

Het Evenwicht Tussen Intrinsieke en Extrinsieke Motivatie

Het vinden van een evenwicht tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie is essentieel voor langdurige betrokkenheid en persoonlijke tevredenheid. Omgevingen die een gezonde balans bieden, zoals bijvoorbeeld tussen zinvolle activiteiten en  passende beloningen, zien vaak een hogere tevredenheid en betrokkenheid.

Gratis kennismaking Loslaten

Conclusie

De dynamiek tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie is  belangrijk voor onze persoonlijke ontwikkeling. Door bewust te zijn van wat ons drijft, kunnen we betere keuzes maken die leiden tot meer voldoening en succes in ons leven. Het is de kunst om de juiste motivators te vinden die ons niet alleen in beweging zetten, maar ons ook betrokken en gepassioneerd houden in wat we doen.

Groet,

Gerrit

Klik hier om wekelijks een inspirerende blog in je mailbox te krijgen

Categorieën