Sommige mensen vinden het zo lastig
Jij en jezelf
Jij en jezelf
1 min

Sommige mensen vinden het zo lastig

1 min

De eenvoud van complimenten ontvangen

Complimenten ontvangen zou net zo natuurlijk moeten zijn als ademhalen, toch? Maar voor velen van ons voelt het als een hele opgave. Denk maar eens terug aan de laatste keer dat iemand je een compliment gaf. Voelde je je opgelaten, wist je niet goed wat je moest zeggen, of wimpelde je het snel af? Je bent niet de enige. Dit gebeurde ook toen ik laatst enkele stratenmakers complimenteerde met hun werk. Terwijl sommigen breed glimlachten en dankbaar reageerden, leken anderen het compliment te ontwijken alsof het iets ongewensts was.

Waarom is ontvangen moeilijk?

Het zette me aan het denken: Waarom is het ontvangen van een compliment voor sommigen zo moeilijk? Het antwoord ligt vaak dieper dan we denken. Veel mensen geloven diep van binnen niet dat ze lof verdienen. Ze zijn onzeker, twijfelen aan hun eigen kunnen, of voelen zich ongemakkelijk bij positieve aandacht. Het is alsof we geprogrammeerd zijn om te focussen op onze tekortkomingen, in plaats van onze successen te vieren.

Complimenten als een cadeautje

Maar stel je voor hoe het zou zijn als we konden leren om complimenten te omarmen, om ze te zien als kleine cadeautjes van waardering. Wanneer iemand de moeite neemt om iets aardigs te zeggen, probeer dan eens echt te luisteren en het compliment volledig te accepteren. Zeg "dankjewel" met een glimlach, niet uit beleefdheid, maar als erkenning van je eigen waarde.

Positief zelfbeeld

Dit kleine gebaar kan wonderen doen voor je zelfbeeld. Het accepteren van complimenten helpt ons niet alleen om positiever over onszelf te denken, maar moedigt ons ook aan om onze eigen kwaliteiten en prestaties te erkennen. Een manier om onszelf te herinneren aan onze waarde en talenten.

Wat het echt betekent

En er is meer. Door complimenten te accepteren, leren we ook om beter te communiceren en relaties te versterken. Het toont waardering voor de ander en creëert een positieve wisselwerking. Dus de volgende keer dat je een compliment ontvangt, sta eens stil bij wat het echt betekent. Het is niet zomaar een opmerking; het is een blijk van erkenning en respect.

Dus, wat houdt je tegen om complimenten te accepteren? Is het tijd om die barrières te doorbreken en een nieuwe houding ten opzichte van jezelf en je prestaties te omarmen? 

Het accepteren van complimenten is meer dan een teken van beleefdheid; het is een stap naar het erkennen van je eigen waarde en het cultiveren van zelfliefde.

Groet,

Gerrit

Categorieën