Wat een levensles
Jij en jezelf
Jij en jezelf
1 min

Wat een levensles …

1 min

Levenslessen van een Kleine Wijsgeer: Het Licht Aan in Donkere Hoeken

Het leven zit vol met verborgen lessen, soms gegeven door de meest onverwachte mensen. Zo ook die avond, toen mijn kleine neefje mij een onvergetelijke levensles gaf. Met zijn simpele vraag, "Mag het licht aanblijven? Ik ben bang in het donker," ontsloot hij een diepere waarheid over het menselijk bestaan en hoe wij omgaan met onze innerlijke angsten.

De Angst voor het Donker

Net als mijn neefje, ervaren we allemaal momenten waarop de duisternis, in figuurlijke zin, ons omhult. Deze 'donkere' momenten kunnen bestaan uit persoonlijke twijfels, onzekerheden, of diepgewortelde angsten die we liever vermijden. We sluiten deze gevoelens op in de donkere kamers van onze geest, in de hoop dat als we ze niet zien, ze misschien wel vanzelf verdwijnen.

Het Licht Aandoen

De simpele daad van mijn neefje, het verzoek om het licht aan te laten, is een metafoor voor het onder ogen zien van onze eigen innerlijke angsten. Wat als we, in plaats van weg te lopen van deze donkere stukken, het licht aandoen en ze direct aankijken? Het aandoen van het licht betekent het erkennen van onze angsten, ze accepteren en ermee werken, in plaats van ertegen te vechten.

Het Effect van Licht

Het effect van 'licht' op onze angsten is transformatief. Door licht te werpen op wat ons bang maakt, verliezen deze angsten hun macht over ons. Ze worden minder intimiderend en soms zelfs begrijpelijk en beheersbaar. Dit proces van verlichting stelt ons in staat om met meer moed, helderheid en kracht door het leven te gaan.

Levenslessen in Eenvoud

De les van mijn neefje herinnert ons aan de kracht van eenvoud in onze benadering van het leven. We hoeven geen complexe filosofieën of strategieën te volgen om innerlijke vrede te vinden. Soms is het zo eenvoudig als het aandoen van het licht in de kamers van onze ziel die we het meest vrezen te betreden.

Reflectie en Actie

Dus, de volgende keer dat je geconfronteerd wordt met je eigen 'donkere' momenten, herinner je de les van een kind: durf het licht aan te doen. Kijk je angsten in de ogen en ontdek wat ze je echt proberen te vertellen. Wellicht vind je, net als ik, dat de duisternis niet zo eng is als het lijkt, en dat het licht altijd sterker is.

Groet,

Gerrit

Categorieën