De nadelen van een Negatieve Motivatie
Jij en jouw keuzes
Jij en jouw keuzes
1 min

De nadelen van een Negatieve Motivatie

1 min

De nadelen van een Negatieve Motivatie

Het Vermijden van Pijn

Een van de kernprincipes van menselijk gedrag is het vermijden van zowel fysieke, emotionele als psychologische pijn. Mensen zijn vaak meer gemotiveerd om onaangename situaties, zoals falen, afwijzing of discomfort, te vermijden dan om positieve uitkomsten na te streven. Dit gedrag is geworteld in onze overlevingsinstincten, waarbij de dreiging van negatieve gevolgen ons aanzet tot actie om potentieel gevaar te vermijden.

De Impact van Negatieve Ervaringen

Psychologisch onderzoek toont aan dat negatieve ervaringen een diepere emotionele impact hebben dan positieve ervaringen van vergelijkbare intensiteit. Deze 'negativity bias' betekent dat slechte herinneringen sterker blijven hangen en een grotere invloed hebben op ons gedrag dan goede. Daarom kunnen gedachten aan wat men niet wil vaak dominanter zijn dan gedachten aan wat men wel wil.

Het Probleem met Negatieve Focus

  • Energieverbruik

Hoewel focussen op wat we willen vermijden een krachtige motivator kan zijn, kost het vaak veel energie. Deze energie gaat uit naar het constant bewaken van potentiële bedreigingen en het voorbereiden op mogelijke negatieve uitkomsten, wat stressvol en uitputtend kan zijn.

  • Beperking van Mogelijkheden

Door de concentratie vast te houden op wat we niet willen, kunnen we kansen missen. Deze negatieve focus kan ons zicht beperken, waardoor we minder openstaan voor nieuwe mogelijkheden die zich voordoen en minder creatief zijn in het bedenken van oplossingen.

De Voordelen van Positieve Motivatie

  • Meer Energie en Voldoening

In tegenstelling tot de uitputtende aard van negatieve motivatie, biedt het richten op positieve doelen een meer energie gevende ervaring. Doelen die voortkomen uit authentieke verlangens en ambities kunnen inspireren en motiveren, wat leidt tot grotere voldoening en succes.

  • Verbeterde Geestelijke Gezondheid

Positief denken en het nastreven van gewenste uitkomsten kunnen ook de algemene geestelijke gezondheid verbeteren. Dit omvat minder angst en depressie, hogere niveaus van geluk en een sterker gevoel van zelfvertrouwen.

Hoe Kunnen We Onze Focus Veranderen?

Bewustwording

Het begint allemaal met zelfbewustzijn: herkennen wanneer onze focus verschuift naar het negatieve en bewust kiezen om onze aandacht te heroriënteren op positieve doelen.

  • Het Stellen van Positieve Doelen

Definieer wat je werkelijk wilt bereiken, niet alleen wat je wilt vermijden. Stel duidelijke, positieve doelen die iets zeggen over wat je wilt realiseren.

  • Onderhouden van een Dankbaarheidspraktijk

Dankbaarheid kan helpen de focus te verleggen van wat ontbreekt naar wat al aanwezig is. Dit versterkt de positieve aspecten van het leven en vermindert de impact van negatieve gedachten.

Gratis kennismaking Loslaten

Conclusie: Kies voor Positiviteit

De neiging om meer energie te steken in het vermijden van wat we niet willen dan in het nastreven naar wat we wel willen, kan beperkend werken. Door bewust te kiezen voor een positievere benadering, kunnen we niet alleen onze motivatie verbeteren, maar ook ons algehele welzijn.

Groet,

Gerrit

Lees meer over Jij en jouw Keuzes

Categorieën