Ben je Snel Geïrriteerd
Jij en Loslaten
Jij en Loslaten
3 min

Ben je Snel Geïrriteerd? Voorkom dat je Emmer Overloopt!

3 min

Ben je Snel Geïrriteerd? Voorkom dat je Emmer Overloopt!

Raak je snel geïrriteerd? Vraag je je dan af waar die irritatie vandaan komt? We hebben allemaal wel eens momenten dat we snel geïrriteerd zijn. Pas als je de oorzaak hebt achterhaald, kun je bekijken wat je er het beste tegen kunt doen. In deze blog gaan we hier dieper op in.

Wat is Irritatie of Geïrriteerd Raken?

Je vindt iets eerst vervelend en naarmate het langer duurt, raak je geïrriteerd. Irritatie is dus je ergens aan ergeren. Geïrriteerd zijn (op wat dan ook) is vervelend en soms ook heel vermoeiend.

Oorzaken van Snel Geïrriteerd Raken

Als je merkt dat je snel geïrriteerd bent, moet je je bedenken wat de oorzaak is van deze irritatie. Heb je misschien nog niet ontbeten of heb je slecht geslapen? Er zijn zo veel redenen waardoor je irritaties kunt krijgen.  Als je weet waar het vandaan komt, lukt het beter om deze situatie te accepteren en los te laten.

Snel Geïrriteerd Zijn en Boos Worden

Word je vaak te snel of te heftig boos of raak je snel geïrriteerd? Vaak is irritatie of boosheid invoelbaar en begrijpelijk, bijvoorbeeld wanneer iemand onrecht wordt aangedaan. Er zijn echter twee situaties waarin irritatie of boosheid minder of zelfs niet gepast is: wanneer de aanleiding de heftigheid van je emotie niet rechtvaardigt en wanneer je geïrriteerd of boos wordt om niets. De situatie wordt er dan door je reactie niet beter op en je kunt ook niet rekenen op begrip of sympathie van anderen. Wanneer je te vaak commentaar krijgt op je irritatie, dan is het goed om bij je reactie stil te staan en jezelf af te vragen waarom je nu zo reageert.

Wat Voor Irritatie Kan Zorgen

Iedereen ergert zich wel eens. Bijvoorbeeld aan de lange rij voor de kassa in de winkel, dat gesmak van je vriendin, het gezoem van die mug die rondom je hoofd blijft vliegen, aan je trage laptop enzovoorts. Je kunt je aan zoveel dingen irriteren. Waarom erger je je hier eigenlijk aan? Sta er eens een keer bij stil! Het is jouw boosheid en jouw irritatie. Zeg tegen jezelf: “Ik ga het anders doen want dit maakt mij niet gelukkig.” Je gaat dan opeens anders reageren op situaties die steeds terugkomen. Alleen nu herken je de situaties en ben je het een stap voor! En daar gaat het om.

Jezelf Ergeren Zorgt voor Overmatige Stress

Irritatie brengt veel met zich mee. Het kan zijn dat je je aan jezelf ergert of aan anderen, omdat je last van spanning hebt. Spanning bij jezelf zorgt voor stress wat kan overgaan tot chronische stress. Irritaties kunnen omslaan in stress. Als je te veel stress produceert, kan dit schadelijk zijn voor je lichaam en geest. Zorg er dan voor dat er niet meer stress bij komt. Ervaar jij stressklachten door je irritaties? Het is belangrijk dat je dit serieus neemt. Het kan namelijk omslaan in een burn-out.

Omgaan met Irritaties en Stress

In elke situatie heb je de keuze: ga ik me hieraan irriteren of laat ik het voorbijgaan? Train je mindset voor zulke situaties. Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om beter om te gaan met irritaties:

  • Stop met Ergeren en Kies voor Jezelf: Besef dat jezelf ergeren nergens toe leidt en probeer bewust te kiezen voor rust.
  • Zoek een Plek waar je je Wel Goed Voelt: Als je merkt dat je je ergert, zoek dan een plek waar je je kunt ontspannen.
  • Blijf Kalm en Rustig: Loop desnoods weg als het je te veel wordt en probeer rustig te blijven.
  • Zoek Afleiding: Wandel, sport, mediteer of doe iets anders wat je helpt ontspannen.
  • Stop met Oude Patronen en Wees Bewust van je Reactie: Probeer je bewust te worden van hoe je reageert en probeer nieuwe, gezondere manieren te vinden om met irritatie om te gaan.

De Kracht van Loslaten

Een belangrijk aspect van het omgaan met irritatie is het loslaten van de kernoorzaken van je frustraties. Vasthouden aan negatieve emoties en gedachten zorgt alleen maar voor meer irritatie en stress. Door de kernoorzaken van je irritatie los te laten, kun je innerlijke rust en ontspanning vinden. Hier zijn enkele manieren om los te laten:

  • Laat Perfectionisme Los: Het streven naar perfectie kan je onnodig veel stress en irritatie bezorgen. Accepteer dat niet alles perfect hoeft te zijn.
  • Laat Controle Los: Probeer niet alles onder controle te houden. Accepteer dat sommige dingen buiten jouw macht liggen en leer om te gaan met onzekerheid.
  • Laat Oude Grieven Los: Koester geen wrok of negatieve gevoelens uit het verleden. Vergeven en vergeten kan je helpen om verder te gaan en je emotionele last te verlichten.

Gratis kennismaking Loslaten

Conclusie

Snel geïrriteerd raken kan een teken zijn dat je emmer vol is. Door te leren hoe je je gevoelens kunt erkennen, de oorzaken van je irritatie te identificeren en gezonde gewoontes te ontwikkelen, kun je voorkomen dat je emmer overloopt. Vergeet niet om ook de kernoorzaken van je frustraties los te laten, zodat je meer innerlijke rust en balans kunt vinden. Neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen en je zult merken dat je minder snel geïrriteerd raakt en meer voldoening uit het leven haalt.

Groet,

Gerrit

Lees meer over Jij en Loslaten

Categorieën