Loslaten negatieve gevoelens veel effectiever dan wegdrukken
Jij en Loslaten
Jij en Loslaten
2 min

Loslaten negatieve gevoelens veel effectiever dan wegdrukken

2 min

Loslaten van negatieve gevoelens is veel effectiever dan ze wegdrukken

Emoties zijn een natuurlijk onderdeel van ons mens zijn. We ervaren allemaal gevoelens zoals verdriet, blijdschap, angst, trots, boosheid, enthousiasme, frustratie enz… Het kan verschillende gradaties hebben gedurende ons leven. So far so good.

De positieve reacties zijn niet zo moeilijk. Daar houden we van. 

Maar…

Wat doen we met negatief geladen emoties of gedachten?

Vaak willen we deze gevoelens vermijden. Of proberen ze weg te drukken. In de hoop…. dat ze vanzelf zullen verdwijnen. En dat is helaas een illusie.

Maar waarom werkt deze aanpak niet? En wat maakt het loslaten van negatieve gevoelens of gedachten zo effectief.

Begrip van negatieve gevoelens

Voordat we kunnen begrijpen waarom het loslaten van negatieve emoties effectiever is dan het wegduwen ervan, moeten we eerst begrijpen wat deze emoties precies zijn. Negatieve gevoelens zijn een reactie op situaties die door iemand als bedreigend, frustrerend of pijnlijk wordt ervaren. Ze geven een signaal af dat er iets in onszelf uit balans is en aandacht nodig heeft. 

Ontdek hoe Loslaten jou een plezieriger leven kan geven

De illusie van Controle

Een veelvoorkomende reden waarom mensen negatieve gevoelens of gedachten proberen weg te drukken, is de illusie van controle. We geloven vaak dat als we onze emoties onderdrukken, we de situatie onder controle hebben en niet overweldigd zullen worden door onze gevoelens. Echter, het tegenovergestelde is waar. Het onderdrukken van emoties vergroot vaak juist de intensiteit ervan.

Emotionele opeenhoping

Het onderdrukken van negatieve gevoelens en gedachten leidt tot emotionele opeenhoping. Net zoals een dam die de stroom van water tegenhoudt, kunnen onderdrukte emoties zich ophopen en uiteindelijk barsten, wat resulteert in emotionele uitbarstingen of zelfs psychologische problemen zoals angststoornissen of depressie. Het loslaten van emoties daarentegen stelt ons in staat om ze op een gezonde manier te uiten en te verwerken, waardoor we voorkomen dat ze zich opeenhopen.

Loslaten geeft verlichting

Het loslaten van negatieve gevoelens en gedachten geeft verlichting. Het worstelen is hiermee voorbij. Vaak ervaren we dan een gevoel van opluchting en bevrijding. Het is als het openen van een ventiel op een hogedrukpan; de druk neemt af en we voelen ons kalmer en meer in balans. 

Gratis kennismaking Loslaten

Kiezen om los te laten

Het loslaten van negatieve gevoelens en gedachten is een krachtige daad van voor jezelf zorgen. In plaats van negatieve gevoelens en gedachten te onderdrukken kunnen we er ook voor kiezen om het uit ons systeem los te laten

Op deze manier bevrijden we onszelf van de last die wij veelal ongemerkt in onszelf vasthouden. Hiermee openen we de deur naar meer vreugde, innerlijke rust en vertrouwen in onszelf.

Heb ’n mooie dag.

Groet,

Gerrit

Klik hier om wekelijks een inspirerende blog in je mailbox te krijgen

Categorieën