De Angst voor Afwijzing Overwinnen
Jij en vasthouden
Jij en vasthouden
2 min

De Angst voor Afwijzing Loslaten

2 min

De Angst voor Afwijzing Loslaten

Niemand loopt graag een blauwtje, of het nu in persoonlijke relaties of in het openbaar is. Maar in het leven is afwijzing onvermijdelijk. De angst voor afwijzing wordt een groter probleem wanneer het ons gedrag gaat beheersen, ons drijft om eigen grenzen te overschrijden. Dit kan hevige stress of zelfs een burn-out veroorzaken. Hoe kunnen we ons vrijmaken van deze beklemmende angst?

Oorzaken van de Angst voor Afwijzing

De angst voor afwijzing kan zijn wortels hebben in verschillende aspecten van ons leven:

 • Opvoeding: Wanneer je als kind vooral kritiek hebt gekregen zonder de balans van waardering en complimenten, kun je een diepgewortelde angst ontwikkelen om niet goed genoeg te zijn.
 • Karakter: Sommige persoonlijkheden zijn gevoeliger voor kritiek en afwijzing dan anderen, vaak versterkt door perfectionisme.
 • Omgeving: De sociale en professionele kringen waarin je je beweegt, kunnen ook bijdragen aan hoe je omgaat met afwijzing. Een competitieve of kritische omgeving kan deze angst versterken.

Het Loslaten van Belemmerende Factoren

Loslaten is een cruciale stap om jezelf te bevrijden van de angst voor afwijzing. Dit proces omvat:

 • Het herkennen van irrationele overtuigingen: Veel angsten zijn gebaseerd op overtuigingen die niet noodzakelijkerwijs waar zijn, zoals de gedachte dat afwijzing een reflectie is van persoonlijke tekortkomingen.
 • Het ontwikkelen van een positief zelfbeeld: Leer jezelf te waarderen onafhankelijk van externe validatie. Dit helpt om de emotionele impact van afwijzing te verminderen.
 • Het stellen van realistische verwachtingen: Door niet langer onrealistische verwachtingen van jezelf en anderen te hebben, verminder je de druk die je op jezelf legt.

Gratis kennismaking Loslaten

Vasthouden Versus Loslaten

Vasthouden aan de angst voor afwijzing kan leiden tot een constante staat van onrust en spanning. Je bent altijd op je hoede, bang om fouten te maken en dit kan uitputtend zijn. Daarentegen kan het loslaten van deze angst je bevrijden:

 • Meer ruimte voor authenticiteit: Door minder bang te zijn voor hoe anderen je zien, kun je authentieker leven en handelen volgens je eigen waarden en overtuigingen.
 • Verbeterde relaties: Als je niet constant bezig bent met het zoeken naar goedkeuring, kun je gezondere en evenwichtigere relaties opbouwen.
 • Verminderde stress en meer geluk: Door de constante druk van het voldoen aan externe verwachtingen los te laten, verlaag je je stressniveau en verhoog je je algemene tevredenheid.

Praktische Stappen voor het Loslaten

 • Reflectie en zelfbewustzijn: Neem tijd om je eigen gedachten en overtuigingen te onderzoeken. Waarom voel je deze angst? Wat zijn de diepere oorzaken?
 • Therapie of coaching: Soms kan professionele hulp nodig zijn om de wortels van deze angst te begrijpen en effectieve strategieën te ontwikkelen voor het loslaten ervan.
 • Mindfulness en meditatie: Deze praktijken kunnen helpen om meer in het moment te leven en minder te focussen op 'wat als' scenario's die angst en stress voeden.

Door de angst voor afwijzing los te laten en te leren relativeren, open je de deur naar een stabieler en bevredigender leven. Je staat steviger in je schoenen, met een helder besef dat niet elke afwijzing een persoonlijke nederlaag is, maar een onderdeel van het menselijk ervaren.

Groet,

Gerrit

Categorieën