Ken je dit onderzoek?
Jij en vasthouden
Jij en vasthouden
1 min

Ken jij bijgaand onderzoek?

1 min

Loslaten: De Kracht om Onszelf te Bevrijden uit Onze 'Glazen Huisjes

Het onderzoek waarbij een snoek in een aquarium met visjes wordt geplaatst, is een fascinerende illustratie van hoe conditionering ons gedrag kan beïnvloeden. De snoek weet niet wat hem overkomt, zoveel lekker zo dichtbij. 

Wanneer er echter een glazen buis om hem heen wordt geschoven, raakt hij gefrustreerd. Hij probeert ze nog steeds te pakken maar hij beukt alleen nog maar met z’n kop tegen het glas aan. Na een tijdje geeft de snoek het op; de visjes zijn onbereikbaar. 

Maar nu de clou

Wat denk jij dat er gebeurde op het moment dat de glazen buis rondom de snoek werd verwijderd?

Precies!

Niet zo veel! Niks eigenlijk.

De snoek was inmiddels zo geconditioneerd dat happen naar een visje een harde klap tegen het glas oplevert. Hij had zichzelf geprogrammeerd hier mee op te houden. 

Een mooie parallel naar ons leven

De parallel met ons mensen is opvallend en illustrerend . Net als de snoek kunnen ook wij gevangen raken in onze eigen 'glazen huisjes', gevormd door onze ervaringen en conditioneringen. Deze 'glazen huisjes' kunnen ons belemmeren om ons volledige potentieel te bereiken, omdat we onszelf hebben geprogrammeerd om bepaalde acties of dromen op te geven uit angst, twijfel of gewoonte.

Beperkingen loslaten

Maar wat als we die beperkingen loslaten? Wat als we de glazen muren van ons 'huis' doorbreken en onze mogelijkheden gaan omarmen?

Het vraagt introspectie om deze beperkende overtuigingen los te laten, maar de beloning kan enorm zijn. Door te erkennen dat onze beperkingen vaak slechts mentale constructies zijn, kunnen we nieuwe mogelijkheden ontdekken en onze levens verrijken.

Loslaten betekent niet alleen het loslaten en daarmee het doorbreken van beperkingen, maar ook het omarmen van vrijheid en groei. Het stelt ons in staat om onze dromen na te jagen en onze angsten te overwinnen 

Stap ook uit jouw ‘glazen’ huisje en kijk welke mogelijkheden er voor jou nog open liggen. 

Groet,

Gerrit

Categorieën