Angst voor de angst
Jij en vasthouden
Jij en vasthouden
2 min

De schaduw van Angst

2 min

De Schaduw van Angst: Waarom de Vrees voor Pijn Ons Meer Kost dan de Pijn Zelf

‘Een mens lijdt dikwijls het meest voor het lijden dat hij vreest.’

Deze spreuk heb je ongetwijfeld weleens gelezen. In het veld van emoties is er één emotie die mensen meer doet lijden dan welke andere ook: Angst voor het onbekende. Met name de angst voor een mogelijk toekomstige pijn. Fysiek of emotioneel. Het verlamt mensen, beïnvloedt hun keuzes en blokkeert hun ontwikkeling en mogelijkheden. 

Waarom is de angst voor de pijn vaak vele malen groter dan de eventuele pijn zelf? 

De Schaduw van Angst Overschaduwt de Realiteit

Mensen hebben de neiging om toekomstige gebeurtenissen te overdenken en te anticiperen op mogelijke uitkomsten. Deze verbeelding kan scenario's creëren die veel erger zijn dan de werkelijkheid, waardoor angst wordt opgebouwd rond iets dat nog niet is gebeurd en heel vaak nooit zal gebeuren.

Eerdere pijnlijke ervaringen kunnen onze perceptie van toekomstige pijn beïnvloeden. Als we ooit pijn hebben ervaren, kunnen we bang zijn om dat niveau van lijden opnieuw te doorstaan, zelfs als de toekomstige ervaring niet zo intens is.

Psychologisch gezien willen mensen pijn en ongemak vermijden. Deze natuurlijke neiging leidt vaak tot het opbouwen van angst voor een mogelijke pijn. Het veroorzaakt vaak vermijdingsdrang, waarbij de angst voor een eventuele pijn ons ervan weerhoudt om bepaalde acties te ondernemen of veranderingen in ons leven aan te brengen.

Ontdek hoe Loslaten jou een plezieriger leven kan geven

De angst voor pijn gaat vaak gepaard met de angst voor het onbekende en met het verlies van ‘out of control’ zijn. Niet weten hoe iets zal zijn of hoe we erop zullen reageren, kan angst versterken, omdat mensen graag de controle willen houden.  

Al deze factoren kunnen de reactie op mogelijke pijn groter en intenser maken dan de werkelijke ervaring van pijn zelf. 

Het is jezelf opsluiten in een gevangenis zonder fysieke muren. 

Het Loslaten van Angst

De sleutel tot het overwinnen van deze angst voor de angst ligt in het concept van loslaten. Het is de angst loslaten, die onder de ‘wat als’ verscholen ligt. Het is een keuze om niet langer te worden beheerst door de 'wat-als' en de allerlei mogelijke vormen van ‘misschien’.

Gratis kennismaking Loslaten

De Illusie van Angst Ontmaskerd

Wanneer we de illusie van onze angst doorzien, ontdekken we dat een eventuele pijn zelf zelden zo intens is als dat de angst ons had doen geloven. 

Het overwinnen van de angst voor pijn is een reis van loslaten van ongegronde vrees en vasthouden aan de kracht van onze eigen veerkracht

Dus… 

Wie zou je zijn en wat zou jij doen, als je niet langer gevangen zit in de angst voor de angst?

Groet,

Gerrit

Klik hier om wekelijks een inspirerende blog in je mailbox te krijgen

Categorieën