Een kostbaar geschenk
Jezelf vrijmaken
Jezelf vrijmaken
1 min

Een kostbaar geschenk

1 min

Bevrijdingsdag: Een Ode aan Persoonlijke Vrijheid en Innerlijke Kracht

Elk jaar, wanneer 5 mei aanbreekt, sta ik even stil bij een bijzonder aspect van ons bestaan: de vrijheid. Deze dag, Bevrijdingsdag, is niet alleen een herinnering aan de historische overwinning op tirannie, maar ook een moment om de persoonlijke vrijheid te vieren die we allemaal bezitten. Dit jaar wil ik in het bijzonder stilstaan bij de kracht en het instrument van vrijheid dat in ieder van ons schuilt.

Reflectie op Vrijheid

Mijn gedachten dwalen af naar het Van Randwijk-monument in Amsterdam, een krachtige herinnering aan de waarde van vrijheid. De slotregel van Van Randwijks gedicht, “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht,” resoneert diep bij mij. Deze woorden benadrukken niet alleen de strijd tegen externe onderdrukking maar ook de innerlijke strijd tegen de tirannie van angst en beperkende overtuigingen.

De Strijd tegen Innerlijke Tirannie

Het is gemakkelijk om te vergeten dat ware vrijheid begint bij onszelf - bij het niet zwichten voor de angsten en twijfels die ons ervan weerhouden voluit te leven. Wanneer we toegeven aan onze innerlijke tirannen, verliezen we meer dan alleen onze gemoedsrust; we verliezen het licht dat ons pad naar geluk en voldoening verlicht.

Het Instrument van Vrijheid

Gelukkig is er hoop. Ieder van ons beschikt over een krachtig instrument: de keuzevrijheid. Op Bevrijdingsdag vieren we niet alleen onze historische vrijheid, maar ook onze persoonlijke vrijheid - de mogelijkheid om te kiezen hoe we reageren op onze omstandigheden, hoe we onszelf zien en hoe we ons leven vormgeven.

Voorbeelden van Persoonlijke Vrijheid

  • Kiezen om Niet Langer Slachtoffer te Zijn: We kunnen besluiten om niet langer slachtoffer te zijn van onze omstandigheden, maar om actief vorm te geven aan onze reacties en beslissingen.
  • Angst voor Afwijzing Overwinnen: In plaats van ons te verbergen uit angst voor afwijzing of oordeel, kunnen we kiezen om onszelf in al onze glorie te laten zien.

Vrijheid Vieren

Bevrijdingsdag is meer dan een nationale feestdag; het is een herinnering aan onze innerlijke kracht en de onbeperkte mogelijkheden die vrijheid biedt. 

Hoe ga jij jouw persoonlijke vrijheid vieren en versterken? 

Groet,

Gerrit

Categorieën