Wordt het zoeken of vinden?
Jij en jouw keuzes
Jij en jouw keuzes
1 min

Wordt het zoeken of vinden?

1 min

Zoeken naar Geluk of Vinden in Jezelf: Loslaten van de Externe Zoektocht

Terwijl ik op een zonovergoten terras zit, nu de wereld na corona langzaam weer opengaat, word ik overvallen door een gevoel van geluk. Kijkend naar de voorbijgangers vraag ik me af: "Hoeveel van hen zijn echt gelukkig? En hoeveel zijn nog steeds op zoek naar geluk zonder te weten waar te beginnen?" Deze gedachten brengen me terug naar een verhaal dat ik lang geleden hoorde, een verhaal dat indruk op me heeft gemaakt en een belangrijke les over geluk illustreert.

De Les van de Afrikaanse Boer

Het verhaal gaat over een Afrikaanse boer die zijn land verkocht om op zoek te gaan naar diamanten, gedreven door de hoop rijkdom te vinden. Ironisch genoeg leidde zijn zoektocht tot niets meer dan teleurstelling en uiteindelijk faillissement. Ondertussen vond de nieuwe eigenaar van zijn land op datzelfde stuk grond een rijke diamantader, wat uiteindelijk een van de meest winstgevende diamantmijnen van Afrika werd. Deze geschiedenis dient als een krachtige metafoor voor de zoektocht naar geluk.

Het Loslaten van de Externe Zoektocht

Dit verhaal nodigt ons uit om te overwegen waar we ons geluk werkelijk zoeken. Het illustreert het belang van het loslaten van de eindeloze externe zoektocht naar voldoening en het beginnen van de zoektocht binnenin onszelf. Vaak zijn we als de boer, constant op zoek naar externe bronnen van geluk, zonder ons te realiseren dat ware tevredenheid en vreugde al in ons aanwezig zijn.

Vinden van Geluk in Onszelf

Het vinden van geluk in onszelf vereist dat we loslaten wat we denken dat geluk zou moeten zijn en in plaats daarvan waarderen wat we al hebben. Het gaat om het herkennen en koesteren van onze innerlijke rijkdommen: onze passies, relaties, momenten van vreugde, en zelfs onze tegenslagen die ons groei en kracht hebben gebracht.

Loslaten en Leven in het Moment

Om echt gelukkig te zijn, moeten we ook leren los te laten - loslaten van verwachtingen, van het verleden, en van de druk die we onszelf opleggen. 

Het verhaal van de Afrikaanse boer herinnert ons eraan dat geluk vaak dichter bij huis te vinden is dan we denken. Misschien is het tijd om onze externe zoektocht los te laten en te beginnen met het ontdekken van het geluk die al in ons ligt.

Ben jij klaar om de zoektocht naar extern geluk los te laten en de diamanten binnenin jezelf te ontdekken?

Groet,

Gerrit

Categorieën