Loslaten van de behoefte aan waardering
Jij en Loslaten
Jij en Loslaten
2 min

Loslaten van het Zoeken naar Bevestiging

2 min

In een wereld waar de echo's van onze eigen overtuigingen op sociaal media steeds luider klinken en weerkaatsen, is de menselijke neiging om bevestiging te zoeken van wat we voelen of als waarheid beschouwen begrijpelijk. Echter zeker ook verraderlijk.

Dit streven naar het bevestigen van onze ideeën en overtuigingen sluit ons op binnen de muren van onze eigen percepties.

De Psychologie van Bevestiging Zoeken

Een Verlangen naar Zekerheid en Bevestiging

De kern van het verlangen naar zekerheid en bevestiging is gesetteld in onzekerheid. Vanuit deze onzekerheid komt de behoefte aan zekerheid, veiligheid en sociale bevestiging naar voren. Hiermee proberen we onze overtuigingen en gevoelens die wij ervaren te verstevigen in een omgeving die altijd aan verandering onderhevig is en zal blijven. Echter…deze manier van verstevigen wordt al snel een gevangenis omdat we hiermee ons afsluiten voor nieuwe informatie en perspectieven. En wordt de de kloof tussen ‘onze’ waarheid en de werkelijkheid steeds groter en gaan we vervolgens nog meer bevestiging zoeken. Een vicieuze cirkel.

Het Gevaar van Zelfbevestiging

Hoe We Onszelf Opsluiten

Wanneer we ons uitsluitend richten op het zoeken naar bevestiging, creëren we een echo-kamer waarin wij alleen onze eigen ideeën en gevoelens horen. Dit kan leiden tot een vertekend zelfbeeld en een verminderd vermogen om onszelf objectief te zien. Het gevolg? Een onvermogen om onze ‘echte’ gevoelens en overtuigingen te leren herkennen en die vervolgens te erkennen.

Loslaten van de Behoefte aan Bevestiging

Het pad begint met het loslaten van onze constante behoefte aan externe bevestiging. Dit vereist zelfreflectie: het vermogen om onszelf te bekijken zonder de lens van onze eigen vooroordelen, oordelen en verwachtingen. Het betekent ook openstaan voor de mogelijkheid dat we ongelijk kunnen hebben of dat onze gevoelens kunnen veranderen.

Praktische Stappen

  • Leer aanwezig te zijn bij je emoties zonder onmiddellijk een oordeel of de behoefte aan bevestiging van buitenaf te zoeken.
  • Stel je open voor nieuwe perspectieven: Actief zoeken naar en luisteren naar standpunten die verschillen van die van jou, kan je helpen je eigen overtuigingen te verruimen of te herzien en te verdiepen.
  • Wees vriendelijk en begripvol naar jezelf toe, vooral wanneer je geconfronteerd wordt met onzekerheden of tegenstrijdige emoties.

Gratis kennismaking Loslaten

Conclusie: De Weg naar een Authentiek Zelfbewustzijn

Het doorbreken van de cyclus van bevestiging zoeken is misschien niet altijd even makkelijk, maar het is een belangrijke stap naar persoonlijke vrijheid. Door onze afhankelijkheid van externe bevestiging los te laten en onze eigen innerlijke wereld met openheid en nieuwsgierigheid te benaderen, kunnen we beginnen met het bouwen van een leven dat waarachtig resoneert met wie we werkelijk zijn.

Wees blij met veranderingen. Het daagt je uit om je vooropgestelde overtuigingen opnieuw tegen het licht te houden.

Groet,

Gerrit

Categorieën