Hoe Herken en Doorbreek Je Routinegedrag?
Jij en jouw keuzes
Jij en jouw keuzes
2 min

Automatische Piloot: Hoe Herken en Doorbreek Je Routinegedrag?

2 min

Automatische Piloot: Hoe Herken en Doorbreek Je Routinegedrag?

In ons dagelijks leven grijpen we vaak terug op gewoontes en routines. Deze automatische piloot kan efficiënt zijn, maar ook creativiteit en persoonlijke groei in de weg staan. In deze blog ontdekken we hoe je deze automatische patronen herkent en doorbreekt voor een meer bewust en voldoening gevend leven.

De Rol van de Automatische Piloot in Ons Dagelijks Leven

Onze hersenen zijn geprogrammeerd om zoveel mogelijk energie te besparen. Daarom vallen we vaak terug op de automatische piloot: een mentale staat waarin we handelen zonder bewuste gedachten. Of het nu gaat om de dagelijkse weg naar het werk zonder erbij na te denken, of 's ochtends dezelfde routine volgen: deze gewoontes maken dat we de dagelijkse taken efficiënt kunnen uitvoeren zonder naderhand mentaal vermoeid te zijn. Maar er schuilt een risico in deze automatische modus: het kan leiden tot een leven, waarin weinig ruimte is voor spontaniteit, vernieuwing en persoonlijke ontwikkeling.

Signalen Dat Je op de Automatische Piloot Leeft

Hoe weet je dat je te veel op de automatische piloot leeft? Hier zijn enkele tekenen:

 • Je hebt moeite om  de details van je dag te herinneren.
 • Je voert taken uit, terwijl je gedachten elders zijn.
 • Je hebt het gevoel dat de tijd je ontglipt.
 • Je voelt je vaak gedesoriënteerd of op de automatische piloot in gesprekken of tijdens werkzaamheden.

Deze signalen kunnen wijzen op een gebrek aan bewustzijn in je dagelijkse leven, wat kan resulteren in gemiste kansen voor persoonlijke groei en het ervaren van vreugde.

Voordelen van het Doorbreken van de Automatische Piloot

Door de automatische piloot te doorbreken, open je de deur naar een rijker en meer voldoening gevend leven. Bewust leven betekent meer controle over je reacties en beslissingen. Het stelt je in staat om:

 • Diepere relaties op te bouwen door bewuster aanwezig te zijn.
 • Meer vreugde en tevredenheid in je dagelijkse activiteiten te vinden.
 • Je creativiteit en probleemoplossend vermogen te verbeteren.
 • Stress te verminderen door actieve deelname aan je eigen leven.

Strategieën om de Automatische Piloot te Doorbreken

 • Bewustwording Ontwikkelen: Begin met het regelmatig checken van je huidige mentale staat. Vraag jezelf af: "Ben ik nu bewust bezig of op de automatische piloot?"
 • Nieuwe Ervaringen: Probeer regelmatig nieuwe activiteiten uit. Nieuwe ervaringen dwingen je brein om actief te worden en uit de automatische modus te stappen.
 • Stel Vragen: Door jezelf vragen te stellen zoals "Wat voel ik nu?" of "Wat is mijn doel met deze activiteit?" kun je een routine doorbreken en jezelf dwingen tot nadenken en bewust handelen.
 • Plan Bewuste Pauzes: Zet gedurende de dag momenten van pauze in je agenda, waarin je bewust stilstaat bij je activiteiten en gedachten.

Gratis kennismaking Loslaten

Conclusie

Het doorbreken van de automatische piloot is essentieel voor een bewust en vervullend leven. Door actieve stappen te zetten naar meer bewustzijn in je dagelijkse activiteiten, kun je genieten van een rijkere ervaring en een grotere persoonlijke groei. Begin vandaag nog met deze strategieën en ontdek hoeveel meer je leven te bieden heeft buiten de automatische modus.

Groet,

Gerrit

Lees meer over Jij en jouw Keuzes

Categorieën