Niemand weet hoe laat het is
Jij en jouw keuzes
Jij en jouw keuzes
2 min

Leven met het Einde in Gedachten

2 min

"Niemand weet hoe laat het is" – Maak elke dag belangrijk (citaat Youp van ’t Hek)

We weten allemaal dat we op een dag zullen sterven, maar meestal denken we daar liever niet te veel over na. We leven van dag tot dag tot iets groots ons wakker schudt en ons herinnert aan hoe kort het leven eigenlijk is.

Leven met het Einde in Gedachten

Denken aan onze eigen dood is best eng en vaak stoppen we die gedachte weg. Psychologen noemen dit 'terror management': een manier van onze geest om ons rustig en veilig te laten voelen. Deze psychologische mechanismen zijn bedoeld om ons te beschermen tegen de angst die gepaard gaat met het besef van onze eindigheid.

Wat doet het Besef van Sterfelijkheid met Ons?

Onderzoek laat zien dat mensen die nadenken over de dood vaak spiritueler worden. Het lijkt alsof we onszelf willen geruststellen dat er iets meer is na dit leven. Ook voelen we ons dan specialer en anders dan dieren, alsof we een ziel hebben die altijd blijft bestaan. Deze gedachten kunnen ons een gevoel van troost en eeuwigheid geven.

Goede Voornemens en Dagelijks Leven

Het is opvallend hoe een grote schok, zoals het verlies van iemand, ons tijdelijk kan veranderen. We weten dan ineens heel goed wat belangrijk is in het leven. We zitten vol goede voornemens, van gezonder leven tot meer tijd doorbrengen met geliefden. Helaas vergeten we dit vaak weer en vallen we terug in oude gewoontes. Dit toont aan hoe makkelijk het is om terug te keren naar een minder bewust leven, zelfs na krachtige herinneringen aan onze sterfelijkheid.

De Dood als Hulp

Filosoof Lammert Kamphuis zegt dat we de dood moeten zien als iets positiefs, iets dat ons helpt te zien wat echt waardevol is. Als we denken aan de dood, lijken de dingen zoals een snelle auto of een nieuw huis ineens veel minder belangrijk. Wat echt telt, zijn de mensen om ons heen en het leven een echte betekenis geven.

Impact op de Gemeenschap

Een onderzoek toonde aan dat mensen die dichtbij een begrafenisplaats werden geïnterviewd, meer openstonden voor het helpen van anderen dan mensen die verder weg waren. De dood doet ons denken aan grotere waarden dan alleen ons eigen leven. We zoeken verbinding met dingen die groter zijn dan wijzelf. Met waarden die verdergaan dan ons fysieke bestaan.

Conclusie

De gedachte aan de dood kan eng zijn, maar het kan ons ook aanzetten tot belangrijke beslissingen. Door bewust te zijn van onze sterfelijkheid, kunnen we keuzes maken die ons leven nu al verbeteren en ons aan het eind een tevreden gevoel geven.

Wat zou jij doen als je wist dat je nog maar kort te leven had?

Bewustzijn van de dood kan de deur openen naar angst, maar ook naar urgentie. Angst verlamt, maar urgentie zet aan tot actie. Je kunt nu beslissingen nemen over je gezondheid, relaties en doelen die bepalen of je aan het eind van de rit kunt terugkijken op een bevredigend leven.

Gratis kennismaking Loslaten

Groet,

Gerrit

Categorieën