Willen pleasen en voor jezelf zorgen
Jij en Loslaten
Jij en Loslaten
2 min

Het willen pleasen en voor jezelf zorgen: Vind je Weg

2 min

Het willen pleasen en voor jezelf zorgen: Vind je Weg

In de professionele wereld en daarbuiten streven velen van ons ernaar om het anderen naar de zin te maken. Dit please  gedrag kan voortkomen uit een behoefte aan goedkeuring en waardering.

Maar wat gebeurt er wanneer deze neiging ons eigen welzijn ondermijnt? 

De Val van het Overmatig willen Pleasen

Vaak beginnen we met de beste intenties wanneer we anderen willen plezieren: een harmonieuze werkomgeving creëren, een goede relatie onderhouden of simpelweg gewaardeerd worden. Echter, wanneer please gedrag ongecontroleerde vormen aanneemt, kan dit leiden tot stress, uitputting en een negatief zelfbeeld.

Het Dilemma van de Eeuwige Pleaser

Please gedrag kan snel veranderen van een positieve naar een negatieve kracht. Mensen die constant anderen het naar de zin willen maken, kunnen uiteindelijk voelen dat ze hun authenticiteit verliezen. Dit leidt vaak tot depersonalisatie, wat betekent dat iemand zich vervreemd voelt van zijn of haar eigen identiteit en wensen. Het loslaten van de behoefte om altijd te pleasen en het vasthouden aan eigen normen en waarden is belangrijk om dit tegen te gaan.

De Gevolgen van Overmatig Aanpassen

De neiging om iedereen tevreden te stellen kan leiden tot moeilijkheden bij het stellen van grenzen, waardoor men kwetsbaar wordt voor manipulatie en misbruik. In extreme gevallen kunnen pleasers eindigen als 'voetvegen', waarbij anderen dicteren hoe zij hun leven moeten leiden.

Stress en Burn-out bij de Aardige Collega

Op de werkvloer zijn het vaak de meest behulpzame en aardige individuen die risico lopen op een burn-out. Hun constante streven om bij te springen, extra taken op zich te nemen en nooit nee te zeggen, kan leiden tot chronische stress en uitputting. Het loslaten van de drang om altijd beschikbaar te zijn en vasthouden aan eigen gezondheid en welzijn is essentieel.

Loslaten van de Pleaser Rol

Het is belangrijk om bewust te worden van de redenen achter ons please gedrag. Vaak ligt de oorzaak in onzekerheden of een diepgewortelde behoefte aan goedkeuring en waardering. Door deze behoefte los te leren laten, kunnen we meer authentieke en gelijkwaardige relaties opbouwen die niet ten koste gaan van ons eigen welzijn.

Gratis kennismaking Loslaten

Zelfreflectie en Groei

Begin met jezelf vragen te stellen zoals: "Doe ik dit omdat ik het echt wil, of omdat ik hoop op waardering?" en "Wat zijn mijn eigen behoeften in deze situatie?" Deze vorm van zelfonderzoek kan helpen om inzicht te krijgen in je motieven en om gezondere keuzes te maken.

Het Belang van Vasthouden aan Eigen Waarden

Terwijl het loslaten van ongezond please gedrag belangrijk is, is het even belangrijk om vast te houden aan je eigen waarden en principes. Dit betekent soms nee zeggen, je eigen pad kiezen en niet altijd meegaan met wat anderen van je verwachten.

Een Gezonde Balans Vinden

Het vinden van een balans tussen aardig zijn voor anderen en voor jezelf zorgen is de sleutel. Dit betekent dat je empathisch en behulpzaam kunt zijn, zonder je eigen grenzen te overschrijden. Een gezonde dosis zelfrespect en assertiviteit kan je beschermen tegen de valkuilen van overmatig please gedrag.

Conclusie: Wees Aardig, maar Wees Ook Goed voor Jezelf

Door het loslaten van de compulsieve behoefte om het anderen naar de zin te maken en vast te houden aan je eigen integriteit en zelfzorg, kun je een meer vervullend en stressvrij leven leiden.

Onthoud dat ware waardering en respect hand in hand gaan met authenticiteit en zelfrespect.

Groet,

Gerrit

Categorieën