Het inzicht van een takje
Jezelf vrijmaken
Jezelf vrijmaken
1 min

Het inzicht van een takje

1 min

Het Diepere Inzicht van een Simpel Takje

Een simpele wandeling kan soms diepgaande inzichten bieden. Als coach neem ik regelmatig mijn klanten mee de natuur in, op zoek naar antwoorden op hun innerlijke worstelingen. Een van de oefeningen die ik graag doe, is het gebruik van een takje om een belangrijke les te illustreren.

Echt voelen

Ik vraag mijn klanten om hun ogen te sluiten en hun hand uit te steken. Dan leg ik voorzichtig een takje in hun handpalm en vraag: "Wat voel je?" Vaak is het eerste antwoord dat ik krijg: "Een stokje." Dit automatische antwoord is gebaseerd op eerdere ervaringen en verwachtingen.

Maar dan herhaal ik de vraag en moedig ik mijn klanten aan om dieper te voelen. "Wat voel je echt?" En langzaam maar zeker komen er meer gedetailleerde antwoorden: "Het voelt ruw, ribbelig, koud, hard, enzovoort." Dit zijn de echte sensaties die ze ervaren, los van hun voorafgaande aannames.

Een prachtige les in aanwezig zijn

De les hieruit is krachtig: wees je bewust van wat je echt ervaart, zonder de automatische verhalen en interpretaties die je geest erop plakt. Door stil te staan bij onze directe ervaringen openen we de deur naar diepere patronen binnen onszelf.

Patronen herkennen

Vaak zijn deze patronen verantwoordelijk voor de stress en spanningen die we voelen. Maar door ze te herkennen en te erkennen, kunnen we ze ook loslaten en bevrijden. Dit vraagt om eerlijkheid naar onszelf toe en het vermogen om onze ervaringen zonder oordeel te bekijken.

Ben ik echt aanwezig? Of leef ik mijn eigen verhaal?

Dus, de volgende keer dat je iets ervaart, vraag jezelf dan af: ben ik echt aanwezig in het moment, of leef ik in mijn eigen verhaal? Het verschil tussen deze twee benaderingen kan een wereld van verschil maken in je persoonlijke groei en welzijn.

Groet,

Gerrit

Categorieën